Houten
Objecten
van
Rik Mars
Terug naar Rik Mars
Terug naar het Overzicht van deze pagina's
Terug
Rik Mars

Rik Mars

Brandmerk waarmee Rik Mars zijn houten objecten signeert.

Rik Mars (1954) uit Vorden werkt vooral in hout. Hij maakt toegepaste kunst als meubilair, maar ook abstracte objecten. Het hout zelf moet spreken. Uit het materiaal, de boom of het hout naar voren halen wat er van nature in zit, is het streven.

Rik Mars heeft een technische opleiding (werktuigbouw en civiele techniek), maar geen formele opleiding als kunstenaar. Zelfs op het gebied van hout en houtbewerking heeft hij geen opleiding genoten. In alles wat hij daarin kan en doet heeft hij zichzelf al doende ontwikkeld.

Oorspronkelijk werden de objecten uitsluitend voor eigen plezier gemaakt. Pas de laatste jaren treedt hij naar buiten. In 1995 met tentoonstellingen bij Gemeentewaterleidingen Amsterdam, sinds 1998 jaarlijks als deelnemer in de Atelierroute Nieuwendam, eind 1999 bij de Nationale Houtdraaikunsttentoonstelling "Betoverend hout" te Culemborg, in 2000 met een tentoonstelling in Kunstlokaal 11 te Borculo, in 2001 bij de 2e Nationale Houtdraaikunsttentoonstelling "Betoverend hout" te Tiel, in 2002 met een tentoonstelling in de bibliotheek te Landsmeer en een presentatie bij de vakbeurs 'Hout' in Ahoy, Rotterdam.
In 2002 is ook een interview met hem gepubliceerd in het blad 'Hout en Toelevering'.
In 2003 besteedde AktieRadius, het blad van de Nederlandse Vereniging van Houtdraaiers Radius, een artikel aan Rik Mars. Ook was hij in dat jaar deelnemer aan de gezamenlijke tentoonstelling van Radiusleden in het Speelgoedmuseum in Terschuur.
Begin 2004 had hij een tentoonstelling in het BovenIJ-Ziekenhuis in Amsterdam-Noord en was hij deelnemer aan de tentoonstelling in het Bezoekerscentrum De Oranjekom in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
In 2006 stond zijn werk op een tentoonstelling in het RevalidatieCentrum Amsterdam.

Hij is geen houtdraaier in de strikte zin van het woord. Voor de meeste objecten is de draaibank slechts een hulpmiddel, een fase in de wording. Juist het gladde en strakke dat op de draaibank bereikt kan worden, is vaak niet genoeg. Er zijn dan toevoegingen, of veeleer weglatingen, die het werk iets extra's geven. Soms in samenwerking met de natuur, het hout of de boom, soms daar juist tegenin. Schoonheid en harmonie spelen daarin een rol, maar ook uitdrukkingen van emoties.

Het materiaal is vrijwel altijd hout omdat het warm is, prachtig te bewerken en altijd verrassingen in zich bergt, die door de bewerking tot object naar buiten komen. Dat hout hoeft niet kostbaar te zijn. Rik Mars gebruikt veelal Nederlands hout, dat anders in de verbrandingsoven of de open haard zou verdwijnen. Ook in die stukken wachten de mooiste geheimen op bevrijding.

Volgens de conventie wordt hout liefst gewaterd en zorgvuldig gedroogd, voordat het bruikbaar is. Rik Mars gebruikt juist vaak nat hout om zijn objecten in vorm te geven. Zo van de boom wordt het hout voorbewerkt. Het water druipt van de beitel. Daarna pas mag het hout drogen. Dunne stukken zullen kunnen vervormen en scheuren niet. Waar het hout dikker is, wordt de vervorming belemmerd en ontstaan vaak scheuren. Met de nabewerking, zowel met draaien als door snijwerk, komt de uiteindelijke vorm tot stand.

Bij deze methode kunnen ook schors en zelf de mossen op de schors een rol blijven spelen in het gerede object. Kleurverschillen in het hout, het combineren van verschillende houtsoorten of het bewust aanbrengen van kleur, zijn andere expressiemiddelen. Maar uiteraard is ook de vorm zeer belangrijk. Zonder een afgewogen vorm kunnen alle andere middelen niet tot hun volle expressie komen. Een object spreekt pas als vorm, structuur, kleur en afwerking maximaal op elkaar afgestemd zijn.

Op de schermen van deze webplek is alles met alles verbonden. Soms lijkt het chaos. Klik u langs de kunstwerken en omschrijvingen en zie de Houten objecten van Rik Mars.

Rik Mars wenst u daarbij veel genoegen.