Houten
Objecten
van
Rik Mars
Terug naar Rik Mars
Terug naar het Overzicht van deze pagina's
Terug
Terug naar Rik Mars
Terug naar het Overzicht van deze pagina's
Terug
Hout & Toelevering, 15e jaargang nr. 15 - 2002 september 05
Amsterdam - Rik Mars, 48 jaar, full-time ambtenaar en kunstenaar in hout in z'n vrije tijd. Hij maakt wonderlijke creaties van hout, dat hij op zijn weg vindt of zomaar krijgt aangeboden van buren, familie of kennissen. "Meestal weet ik vooraf wel hoe het kunstwerk er uit gaat zien, maar toch is het gaandeweg het werk altijd weer spannend. Eigenlijk is het een hele avontuurlijke hobby."

"Ik ben begonnen met het maken van allerlei praktische toepassingen van hout in m'n eigen huis, zoals een keuken, een paar kasten en her en der wat timmerwerk, maar op een gegeven moment ben je door je klussen heen en ik vond het werken met hout zo leuk, dat ik me ben gaan toeleggen op het maken van kunstobjecten. Na het afronden van de timerklussen in huis waren er nog tijd, energie en ideeën over, dus vandaar dat ik deze hobby verder heb ontwikkeld."

Rik Mars

Rik Mars: "Meestal weet ik vooraf wel hoe het kunstwerk er uit gaat zien, maar toch is het gaandeweg het werk altijd weer spannend' (foto: Gelderland Vakbladen).

Wonderlijk

Rik Mars is een bescheiden man. Hij maakt de wonderlijkste creaties, maar betitelt zijn werk als niet spectaculair. Diversiteit is het sleutelwoord. Van schalen van azobé-hout tot creaties gemaakt van de tobbe van een wilg of een door houtworm aangevreten klokhuis. Vaak zijn de voorwerpen voorzien van wonderlijke namen en dat vraagt om de nodige tekst en uitleg. Op de openingspagina van zijn website is een stobbe van een wilg te zien. Bovenop de stobbe een houten bol van wilg, die is opgesplitst in een aantal delen. Daartussenin zit koper. Het object kreeg de naam UTO, Unidentified Terrestrial Object. Het geeft de tegenstelling van de het aardse en het hemelse weer. De bol bovenop staat gelijk aan het hemelse en de stobbe van wilg laat het aardse zien. De wortels lijken de poten van een olifant die stevig op de aarde staat.

Te koop

"Ik zie een stuk hout en dan weet ik meestal al wel wat ik er van wil maken. Het is maar zelden dat ik tijdens het werk mijn idee wijzig. Ik doe veel draaiwerk, maar pas ook andere technieken toe. Draaien alleen vind ik een beetje kil.' Hoewel Rik Mars prachtige ontwerpen maakt, is zijn werk maar in beperkte kring bekend. "Ik heb een tijdje geleden meegedaan aan de Atelierroute in Amsterdam-Noord. Ik kreeg daarop hele leuke reacties en afgelopen zomer heb ik ook een tentoonstelling verzorgd in de bibliotheek in Landsmeer In principe is het meeste van mijn werk te koop. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik nog niet veel heb verkocht, maar daar heb ik ook niet echt m'n best voor gedaan. Het is leuk om je gedachten om te zetten in objecten en dan is het ook nog eens leuk als anderen daarvan kunnen meegenieten."
Diner voor twee
'Diner voor twee'. Een klokhuis van berkenhout dat is aangevreten door de houtworm. (foto: Rik Mars)

Andere materialen

Hoewel Rik Mars een voorliefde heeft voor hout, experimenteert hij af en toe ook wel met andere materialen. "Hout is bijzonder. Je hebt het overal om je heen, het is betrekkelijk makkelijk om te bewerken en het verrast je heel vaak. Vaak ziet het er van binnen weer heel anders uit dan je had verwacht. Binnenkort ga ik wat met plexiglas doen, maar altijd in combinatie met hout. Daar ligt toch m'n voorkeur."

Gered

Voor zijn creaties gebruikt Rik Mars doorgaans hout dat hij ergens vindt of aangeboden krijgt. Zo verraste zijn buurvrouw hem een tijd geleden met een stronk van een wilg. Rik Mars zag er wel wat in. Hij parkeerde de stronk op de stoep voor zijn huis. De stronk stond daar een tijdje en langzaam rijpte in het hoofd van Rik Mars een plan voor de verdere bestemming van de stronk. De gemeentereiniging had minder kunstzinnige gedachten en voerde de stronk af, richting afvalverwerking. Rik Mars kon het echter niet over zijn hart verkrijgen om zijn idee overboord te zetten. Het kostte hem de nodige telefoontjes om de plek te achterhalen waar de stronk naar toe was gegaan. De verbaasde afvalverwerkers zagen hoe Rik Mars de stronk nog net wist te redden, voordat hij de versnipperaar in ging.

Rik Mars in zijn atelier

Rik Mars aan het werk in zijn atelier.
(foto: Rik Mars)