Houten
Objecten
van
Rik Mars
Terug naar Rik Mars
Terug naar het Overzicht van deze pagina's
Terug
Terug naar Rik Mars
Terug naar het Overzicht van deze pagina's
Terug
ActieRadius nr. 38, juni 2003
ActieRadius nr. 38, juni 2003
Expert in waterzuiveringsinstallaties en een compassie in creatief werken met hout.

Bij mijn werkzaamheden voor de tentoonstelling in Culemborg heb ik Rik leren kennen als een bijzondere man. Zowel in zijn gepresenteerde stukken als in zijn, soms door hemzelf gemaakte kleding is hij zeer bijzonder en creatief. Ik moest hem dus wel interviewen.
Onder de rook van Amsterdam via het aan de oude Zuiderzee liggende dorp Durgerdam kwam ik in het idyllische Ransdorp. In dit dorp waar, op het eerste gezicht, de tijd heeft stilgestaan, ontmoette ik Rik Mars.

Geboorte uit een ei
foto 1.

Een bevlogen man in vele opzichten. Na zijn afstuderen in de richtingen werktuigbouwkunde en civiele techniek vertrok hij naar Tanzania en SomaliŽ om daar ontwikkelingswerk te verrichten in zijn vakrichtingen.

Binnenkomende in zijn huis ziet met de ware uiting van zijn compassie met hout. Na eerst zijn huis en werkplaats geheel te hebben gerenoveerd en uitgebouwd heeft hij alle meubels in zijn woning zelf ontworpen en gebouwd (eettafel en stoelen, een chaise longue, een keuken met een inrichting naar zijn eigen idee, alle onderdelen van zijn slaap- en werkkamer, televisie- en audiomeubel, enz., enz.) Tijdens deze werkzaamheden kreeg hij in 1972 een boekje van drs. Zondervan in handen "Houtdraaien: doe-het-zelf". Daarin werd ook de zelfbouw van een houtdraaibank beschreven. Hij bouwde er zelf een. Aanvankelijk stond het houtdraaien op een laag pitje en draaide hij voornamelijk functionele stukken (schaaltje, vaasjes, doosjes, kandelaars, enz.). Zijn eerste prikkel was namelijk niet het houtdraaien maar het bouwen van een machine zoals een HTS-er het betaamde.

Groei
foto 2.

Geleidelijk kreeg het creatief bezig zijn met houtdraaien de overhand. Zijn uitgangspunt was dat hij niet persť uitging van een mooi stuk hout maar dat elk stuk hout dat hij in handen kreeg geschikt was om er iets moois van te maken. Zijn denken is: "zie ik er iets in". Dan beperkt hij zich niet alleen tot het draaien van het hout, dat is ten opzichte van het door hem bedachte eindproduct ondergeschikt. Hij snijdt, zaagt, boort, kleurt, voegt er iets aan toe of voegt hout toe aan een ander materiaal. Hij laat het hout in zijn oorsprong, scheuren horen erbij. Zeer terecht noemt hij zijn stukken dan ook "Objecten".

Zoals uit foto 1 getiteld "Geboorte uit een Ei" is te zien zijn de onregelmatigheden in het ei uit gouden regen in rood en zwart uitgewerkt. Het ei wordt daardoor sprekender.

Het stuk in foto 2 getiteld "Groei" van iepen is in eerste instantie gedraaid en daarna gesneden. Het geheel is bedoeld voor buiten en is dus daarvoor met lak bewerkt.

Multiple, Amerikaans noten en 
	kastanje
foto 3.

Op foto 3 zien we een interessante uitwerking van het object "Multiple". De vormen herhalen zich. De vorm van het glas komt terug in de bekroning en de voet (beide Amerikaans noten) en in het sculptuurtje binnenin (tamme kastanje).

Aardig daarbij is te weten dat het glas niet meer is dan een wijnglas waarvan de voet is afgebroken. Stuk voor stuk hebben de door hem gemaakte objecten een bijzondere uitstraling en ze worden dan ook regelmatig tentoongesteld.

Als de lezer geÔnteresseerd is geraakt in de door Rik Mars gemaakte objecten dan kan ik hem aanbevelen de website:
http://members.tripodnet.nl/HoutObjectenRikMars te bezoeken.

Roelof C. Schmidt
Everdingen